Projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę” złożony przez dr inż. Monikę Michalak-Majewską w tegorocznej edycji konkursu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki” otrzymał dofinansowanie we wnioskowanej wysokości 157 393,51 zł.
Projekt jest realizowany na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii w formie wykładów i warsztatów. Jego celem jest wsparcie merytoryczne i praktyczne producentów, którzy chcą zdobyć wiedzę i doskonalić umiejętności w zakresie rzemieślniczego wytwarzania żywności i kosmetyków w oparciu o surowce tradycyjne, regionalne oraz ekologiczne, również w celu wprowadzania ich do obrotu rynkowego. Projekt skierowany jest do producentów rolnych (żywności, kosmetyków) z województwa lubelskiego z możliwością rozszerzenia o województwa ościenne, a działaniami objęto 60 osób. Udział w projekcie jest bezpłatny.
Projekt planowany jest w formie hybrydowej – wykłady stacjonarnie i zdalnie z wykorzystaniem platformy do e-learningu, warsztaty – stacjonarnie, podczas spotkań raz lub dwa razy w miesiącu w sobotę i niedzielę na terenie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie.
Nasz Wydział dysponuje nowoczesnym zapleczem dydaktycznym, aule wyposażone są w system audiowizualny i multimedialny, pracownie technologiczne – w specjalistyczny sprzęt. Zajęcia prowadzone będą przez kompetentną i doświadczoną kadrę naukową z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz osoby spoza Uczelni, np. specjalistę ds. przetwórstwa na poziomie gospodarstwa i bezpieczeństwa żywności, ekspertów ds. ekonomii społecznej i doradztwa w zakresie funduszy zewnętrznych. Wśród prowadzących warsztaty będą właściciele certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego z naszego województwa, osoba zajmująca się produkcją kosmetyków opartych na surowcach naturalnych oraz specjalista w zakresie fotografii produktowej.
Tematyka zajęć: higiena i bezpieczeństwo żywności, przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego, przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego, nowe techniki kulinarne, produkcja żywności ekologicznej, projektowanie kosmetyków, fotografia kulinarna, formy sprzedaży wyrobów rzemieślniczych.
Na zakończenie realizacji projektu – uczestnicy otrzymają materiały podsumowujące na nośniku elektronicznym